Ouders‎ > ‎

Sport kiezen

Vrijblijvend kennismaken

Wilvo-TTV Bergeijk biedt proeflessen aan om uit te vinden of Tafeltennis wel echt bij je zoon of dochter past, zonder dat je meteen aan een lidmaatschap vast zit.

Door vrijblijvend kennis te maken met de Tafeltennissport komt je zoon of dochter er zelf achter of Tafeltennis iets voor hem/haar is of liever een andere sport wil beoefenen.Vragen aan je kind

Wat dat betreft is het slim om je kind vooraf een paar vragen te stellen. Lijkt het hem leuker om binnen of buiten te sporten? In een team of liever individueel? En in hoeverre is duwen, vallen, trekken en aanraken een probleem? Bij sommige sporten is er namelijk veel lichamelijk contact.

Karakter

Met die informatie in het achterhoofd kun je misschien al een aantal sporten uitsluiten. Maar er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden. Denk maar eens aan het karakter van je kind.

Verlegen kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk voor een andere sport kiezen dan brutale koters die altijd het hoogste woord voeren. Sommigen hebben een onuitputtelijke energie, terwijl anderen het liever rustig aan doen.

Vandaar de volgende tips:

  • Energieke kinderen moeten op de een of andere manier hun energie kwijt. Sport is een prima optie! In dat geval kun je je het beste oriënteren op intensieve sporten, waarbij je continu beweegt. Voetbal en hockey bijvoorbeeld.
  • Energiek is één ding, hyperactief is wat anders. Kan je (hyperactieve) kind zijn aandacht wel bij het spel houden? Denk je dat het antwoord nee is, dan kun je waarschijnlijk het beste naar een minder complexe sport kijken. Tafeltennis vergt veel concentratie vermogen en een goede motoriek.
  • Als je juist een heel rustig kind hebt, ga je misschien bij voorbaat al uit van een individuele sport. Dat kan inderdaad een goede keuze zijn. Maar houd in de gaten dat hij met anderen samenspelen ook heel leuk kan vinden. En dat een teamsport dan mogelijk een beter idee is. Let er in zo'n geval wel op dat hij zijn plaatsje verovert in het team en voor zichzelf opkomt.
  • Heb je een kind dat motorisch nogal onhandig is? Altijd de bal uit zijn handen laat vallen of mis slaat? Kijk dan extra goed of tafeltennis hem/haar wel ligt. Als hij niet mee kan komen met de anderen, zal hij zich alleen maar ongelukkig gaan voelen. Met funeste gevolgen voor zijn zelfvertrouwen.

Plezier voorop

Welke sport het ook wordt, één ding staat voorop: je kind moet er plezier in hebben. Sleur hem dus niet koste wat kost mee naar je eigen sportvereniging. Laat hem geen dingen doen waar hij geen zin in heeft. Laat hem zelf kiezen door te proberen. Des te groter is de kans dat sporten jarenlang zijn favoriete hobby blijft.

bron: Gezondheidsnet