Club Overview‎ > ‎Gedragscodes‎ > ‎

Gedragcode spelers

Altijd sportief
Door je tegenstander, scheidsrechter, trainer, coach, supporters en de spelregels te respecteren blijf je sportief. Zorg dat je de spelregels kent.

Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Sluit niemand buiten en wees tolerant.

Geef je tegenstander een hand
Aan het begin van de wedstrijd wens je elkaar altijd succes of een prettige wedstrijd. Daarbij mag je elkaar een hand geven. Meestal zeg je succes tegen elkaar, als de wedstrijd gaat beginnen en ieder aan een kant van de tafel staat.  Ook na de wedstrijd geef je elkaar een hand. Als je gewonnen hebt zeg je “goed gespeeld”, of “bedankt voor het spelen”. Als je verloren hebt, feliciteer je je tegenstander. Natuurlijk is het niet altijd even leuk om een hand te moeten geven. Zeker niet als je verloren hebt. Juist dan is het erg sportief om je tegenstander toch te feliciteren.

Scheidsrechter beslist altijd
In alle gevallen beslist de scheidsrechter op basis van de spelregels wie van de spelers het punt toebedeeld krijgt of er sprake is van let. In verreweg de meeste gevallen is dit duidelijk, maar soms niet. Soms raakt bijvoorbeeld de bal het randje (geluksbal) en heeft 1 van de spelers dit niet gezien. De scheidsrechter kan dan de spelers raadplegen maar neemt altijd de beslissing. Respecteer altijd de beslissing van de scheidsrechter.

Geluksbal
Een geluksbal is een bal die net via het netje goed op de tafel valt, of een randbal. Meestal kan de tegenstander de bal dan niet meer terugslaan. Als je zo’n geluksbal hebt, zeg je “sorry”. Geluksballen zijn regelmatig een bron van ergernis. Stoor je er niet aan en richt je op de volgende rally.

Verliezen hoort erbij
Natuurlijk mag je wel een beetje boos of verdrietig zijn. Maar je moet wel bedenken dat iedereen wedstrijdjes verliest. Als je goed blijft oefenen en positief blijft zul je zien dat het steeds beter zal gaan.

Negatief gedrag is nooit acceptabel
Tafeltennis stimuleert lichaam en geest. Door de hoge snelheid waarmee het spel zich voltrekt en de eisen die het stelt aan mn. de mentale toestand van de speler, kan er negatief gedrag ontstaan. Ook bij mensen waarvan je het niet verwacht. Negatief gedrag is echter nooit acceptabel en bij negatief gedrag richting tegenstander, teamleden, coaches, begeleiders, supports of andere aanwezigen is direct ingrijpen vereist. Een speler die bij herhaling onacceptabel negatief gedrag vertoond, wordt in principe door het bestuur op non-actief gezet totdat het gedrag zich verbeterd heeft.